Tanden bleken is het behandelen van de tanden met als doel om de kleur van de tanden te veranderen. Een stralend wit gebit is het gewenste resultaat. Bij het tanden bleken maakt men gebruik van een tandenbleek gel. De gel wordt aangebracht op de tanden waarna een tandenbleek lamp het bleekproces activeert.

Algemeen gesproken bestaan er tegenwoordig 2 soorten bleekbehandelingen:

  • Een behandeling met waterstof peroxide in een tandartspraktijk;
  • Een peroxidevrije behandeling bij een schoonheidssalon, beautysalon, mondhygienste of praktijk.

Toelichting: sinds 1 november 2012 mogen alleen tandartsen bleken met waterstof peroxide. Het gehalte aan peroxide in de bleekgel bij de tandarts mag maximaal 6% zijn. Deze regels gelden voor alle landen van de gehele Europese Unie. De reden van deze veranderde regelgeving is het grote aantal klachten als gevolg van behandelingen met waterstof peroxide in grote concentratie. Denk hierbij aan gevoelig tanden en pijnlijk tandvlees.

Bleken met Waterstof Peroxide

Bij het bleken van tanden met waterstof peroxide doordringt de peroxide het tandglazuur en tandbeen. De waterstof peroxide gaat een chemische reactive aan met de verkleuringen in de tand en bij dat proces ontstaat water en kooldioxide. Tandvlees dat in contact komt met waterstofperoxide kan geïrriteerd raken. Daarom moet bij de behandeling het tandvlees beschermd worden om irritatie te voorkomen. Na de behandeling kunnen de tanden pijnlijk aanvoelen bij het eten en drinken (zowel van koude als warme dranken/gerechten). Dit komt omdat, door het gebruik van waterstofperoxide, het glazuur poreus wordt en het mineraalgehalte in de mond afneemt.

Voor 1 November 2012 mocht door tandartsen en schoonheidssalons gebleekt worden met maximaal 35% waterstof peroxide. Omdat tandartsen de concentratie peroxide in hun behandeling moesten terugbrengen met meer dan 80% (van 35% naar 6%!), is de effectiviteit van een bleeksessie bij tandarts sterk afgenomen. Daarom stappen ook steeds meer tandartsen over op bleken met peroxidevrije gel.

Bleken zonder Waterstof Peroxide

Natrium Bicarbonaat

In de Europese Unie mogen sinds 1 november 2012 schoonheidssalons een bleekgel met maximaal 0,1% waterstofperoxide gebruiken. Sodium bicarbonaat is het basisbestanddeel van de meeste peroxidevrije bleekgels die verkrijgbaar zijn. Het maakt de tanden wit en het is daarnaast goedkoper en veiliger dan waterstofperoxide. Sodium Bicarbonaat helpt ook om tandplak te bestrijden. Tandplak veroorzaakt namelijk verkleuringen.

Voor- en nadelen

De voordelen van tanden bleken met een peroxidevrije tandenbleek gel zijn:

  • Verwijdert effectief hardnekkige tandverkleuringen
  • Snel resultaat (binnen 20-25 minuten)
  • Geen bijwerkingen, dus ook geschikt voor gevoelige tanden
  • Goedkoper dan een behandeling met waterstof peroxide bij een tandarts

Het nadeel van bleken met een peroxidevrije bleekgel is de snellere terugloop van het resultaat ten opzichte van bleken met peroxide. Vooral de consumptie van kleurstofhoudende voedingsmiddelen (koffie, rode wijn, tabak, etc…) heeft invloed op de terugloop van het resultaat na het bleken. Mensen met een ongunstig consumptiepatroon kunnen de terugloop van het resultaat na het bleken vertragen door gebruik te maken van bijvoorbeeld een witmakende tandpasta, poeder of strips V-White, Whitening Powder of Whitening Strips